Η Ιστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το σπάσιμο πιάτων είναι ελληνικό λαογραφικό έθιμο, που κορυφώθηκε κατά τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70. Συνηθιζόταν κυρίως στα νυχτερινά κέντρα και γινόταν ως δείγμα του ελληνικού γλεντιού. Με την απαγόρευση της χούντας ατόνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 αλλά αργότερα παρουσίασε πάλι άνοδο, παρά την οικονομική κρίση.

Η εν λόγω πρακτική αποτέλεσε μέρος της ελληνικής διασκέδασης, ενώ σταδιακά μετά τη δεκαετία του '90 συνεχίστηκε, παρά την οικονομική κρίση. Τα πιάτα που προορίζονταν για σπάσιμο δεν είναι της κουζίνας. Είναι κατασκευασμένα από γύψο, προκειμένου ν΄ αποφευχθούν τραυματισμοί, γι'αυτό και είναι εύθραυστα και τα θρύμματα δεν κόβουν.

Όταν ο θαμώνας ήθελα να γλεντήσει περισσότερο,ζητούσε μια ντουζίνα πιάτα, τα οποία το γκαρσόν έπρεπε να φέρει και είτε να τα σπάσει στη πίστα μπροστά στην τραγουδίστρια, είτε να τα αφήσει στο τραπέζι του θαμώνα προκειμένου ο ίδιος να προβεί στην εκτέλεση, ρίχνοντάς τα στη πίστα είτε όλα μαζί, είτε ένα - ένα. Το σπάσιμο γινόταν με ιδιαίτερη τέχνη. Το γκαρσόν κρατάει στο δεξί ένα πιάτο, με το οποίο εν είδη πέλεκυ σφυρηλατεί τα υπόλοιπα που έχει στοιβαγμένα και τα κρατάει στο αριστερό. Ένα μετά το άλλο τα πιάτα θρυμματίζονται και πέφτουν στο πάτωμα, ενώ στο τέλος παραμένει αυτό που έχει στο δεξί, και το πετάει κάτω. Κατά τη διάρκεια της σκηνής το γκαρσόν είναι γονατιστό με το ένα πόδι.

Για να είναι πιο θεαματικό, όταν τα πιάτα πριν το σπάσιμο στοιβάζονται στη σκηνή, δημιουργώντας δύο ή και περισσότερες στοίβες ψηλές, ενώ στην κορυφή τοποθετείται ένα ποτήρι με αλκοολούχο ποτό, και τα πιάτα όλα καταβρέχονται με οινόπνευμα. Το γκαρσόν κάνει τα πιάτα φλαμπέ, ενώ ο τραγουδιστής αρχίζει τη παράσταση. Στο πρώτο ρεφρέν, το γκαρσόν αρχίζει να σπάει τα πιάτα, ένα μετά το άλλο, ενώ η φωτιά αναζωπυρώνει και τελικά σβήνει.

Η πρακτική ξεκίνησε από έναν επιχειρηματία, τον Μπαμπαβέα, ο οποίος άνοιξε το καμπαρέ Folies d’ été στο τέρμα της Ηρώδου του Αττικού.Κατά την περίοδο της χούντας, το σπάσιμο των πιάτων πολεμήθηκε και απαγορεύτηκε ως ιδιώνυμο αδίκημα με νόμο που επέσειε φυλάκιση ως και 5 χρόνια. Παρά την χουντική απαγόρευση, η θραύση συνεχίστηκε και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα πολλοί διάσημοι, όπως ο πρώην σύζυγος της Ζωής Λάσκαρη, Πέτρος Κουτουμάνος, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Ομάρ Σαρίφ. Η χούντα εξέδωσε τελικά ειδική γνωμοδότηση, που αποφαινόταν ότι δεν υπήρχε αδίκημα εάν το σπάσιμο των πιάτων συνοδευόταν και από την αποδοχή της συμπεριφοράς του ατόμου που έκανε αυτήν την πράξη από τους παρευρισκόμενους.

Σήμερα υπάρχουν ακόμα θαμώνες που εκτονώνονται με τη θραύση πιάτων στα νυχτερινά μαγαζιά και άλλων αντικειμένων. Η μοναδική βιομηχανία κατασκευής γύψινων πιάτων που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα είναι εκείνη του Κώστα Γκέντζου στα Διαβατά (από το 1982). Η πρακτική του σπασίματος φαίνεται να αντικαταστάθηκε από το ρίξιμο λουλουδιών προς τη σκηνή όπου τραγουδά ο καλλιτέχνης, κάτι που ξεκίνησε πρώτη η Μαρινέλλα.

Πιάτα για σπάσιμο και Σαμπάνια Πίστας

Καλέστε μας τώρα για την παραγγελία σας
2105571119
2105599443
6938080588
ή
κάντε τώρα την
παραγγελία σας Online !!!
Τιμή τεμαχίου μόλις 0.20€ (+Φ.Π.Α.) το πιάτο
Τιμή τεμαχίου μόλις 1.50€ (+Φ.Π.Α.) η σαμπάνια
Σε Club
Εμπορεύουμε πιάτα για σπάσιμο ή γύψινα πιάτα σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης που συνηθίζουν να διασκεδάζουν με αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο.
Σε ταβέρνες
Μια μεγάλη κατηγορία συνεργατών μας είναι οι ταβέρνες και εσείς όλοι που ξέρετε να περνάτε καλά και να τα σπάτε.
Γάμους
Η ωραιότερη μέρα της ζωής σας ξεκινάει με ξεφάντωμα και σπάσιμο πιάτων.
Βαφτίσια
Το γλέντι της βάφτισης απαιτεί ξεφάντωμα και διασκέδαση, για εσάς που ξερετε να τα σπάτε είμαστε παντα δίπλα σας.
Μεζεδοπωλεία
Μικρά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα με τις παρέες τους αναζητούν τον παραδοσιακό Ελληνικό τρόπο διασκέδασης.
Ξενοδοχεία - Ελληνικές Βραδιές
Σε νησιά και επαρχία προμηθεύουμε τα πιάτα για σπασιμο για οποιαδήποτε Ελληνική παραδοσιακή εκδήλωση.
Ιδιώτες
Γιορτές, γενέθλια, αρραβώνες, κάθε στιγμή διασκέδασης είναι ώρα για να σπασετε τα πιάτα και όχι τα δικά σας.
Καλέστε μας τώρα για την παραγγελία σας
2105571119
2105599443
6938080588
ή
κάντε τώρα την
παραγγελία σας Online !!!
Τιμή τεμαχίου μόλις 0.22€ (+Φ.Π.Α.) το πιάτο
Τιμή τεμαχίου μόλις 1.50€ (+Φ.Π.Α.) η σαμπάνια